На 18 януари, в часа за Занимания по интереси, учениците от пети и седми клас, включени в ГЦОУД с преподавател старши учител Живко Кирчев Иванов, представиха открит урок на тема: „Традиции и обичаи – Атанасовден“.
На занятието присъстваха г-жа Веска Георгиева – директор на училището и учители от групите за целодневна организация на учебния ден, от начален и прогимназиален етап.
Представена беше презентация за традициите и обичаите, свързани със зимните празници. Акцент беше поставен върху живота и делото на Свети Атанасий Велики, почитан от Православната църква на 18 януари. Учениците научиха, че в народните вярвания светецът е представен като властелин на снеговете и ледовете и на този ден той съблича вълнената риза, облича копринената и отива в планината, за да прогони зимата. Интерес провокираха обичаите, свързани с подготовката на празничната трапеза и народните поверия, свързани с Атанасовден. Учениците имаха възможност да упражнят своите комуникационни умения, като запишат и отправят пожелания към всички именици.
Това занятие провокира разговор за силата на вярата и значението на традиционните християнски ценности като любов, истина и справедливост.